CASA CONSTANTIN VALIMARESCU |
Vis-a- vis de Casa Constantin Valimărescu, se afla Casa STOILOV-BOLINTINEANU, imobilul datează de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a apartinut generalului Simion Stoilov ( ce provenea dintr-o familie de sarbi refugiati in Romania), tatal marelui matematician roman Simion Stoilov.
Casa STOILOV-BOLINTINEANU |
Va iau de mana si trecem pe langa un monument istoric ce gazduieste de peste 125 de ani, Banca Națională a României – Filiala Dolj, o cladire superba construita in stilul arhitectural specific sfârșitului de secol XIX, ce combina eclectismul european si neoclasicismul cu influente Art Deco.
Banca Națională a României |
Mergem, mergem si ne oprim sa vizitam Biserica Evanghelică Luterana - cel mai vechi lăcaș de cult protestant din Oltenia. Cladirea apartine stilului neo-renascentist. Pasim in curtea bisericii,pe o alee , pintre copaci si va intreb: ne odihnim ? Simtiti linistea?
Biserica Evanghelică Luterana |
Dar la drum dragii mei! Suntem abia la inceputu si mai avem o multe de vizitat. Ne apare in stanga impunatorul palat Jean Mihail, construit de catre arhitectul Paul Gottereau in stilul academismului francez, cu elemente arhitecturale ce aparţin barocului târziu. Iata encore une fois l’influence francais Exista o legenda conform careia propietarul Constantin Mihail a dorit aprobarea regelui pentru a acoperi palatul cu monede de aur. Regele a fost de acord cu conditia ca monedele sa fie asezate in dunga. ;) Palatul Jean Mihail - Muzeul de Arta de astazi - este locul unde s-a scris o fila de istorie, aici avand loc tratativele romane-bulgare, in urma carora pe 7septembrie 1940 , Romania a cedat Bulgariei Cadrilaterul. Muzeul prezintă publicului colectii de pictura universala (şcoala olandeză, flamandă, franceză, italiană) şi românească (secolele XVI- XX, lucrari de Constantin Lecca, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Nicolae Tonita, cea mai ampla si valoroasa colectie de pictura si grafica Ion Tuculescu, ilustrand toate perioadele de creatie ale artistului, din anii studiilor liceale pana in ultimul an de viata. Tot aici va puteti intalni cu Domnisoara Pogany sau Ecorseul alaturi de alte opere ale lui Constantin Brancusi. In anii liceului, am avut placerea sa vizitez la Muzeul de Arta - Expozitia de figurine din ceara, o experienta de neuitat, avand in vedere ca i-am vazut de aproape pe Hitler, pe Leonardo Di Caprio, pe Charlie Chaplin. In anii tinertii vizitam des Muzeul de Arta si de fiecare data ramaneam impresionata de constructia interioara cu scările din marmură de Carrara, oglinzile venetiene si cartusele pictate. Admirand candelabrele cu ornamente din cristal de Murano si peretii tapisati cu matase de Lyon, aveam impresia ca ma aflu intr-un palat frantuzesc. Sunt cucerita de imaginea muzeului , de eleganta si de bunul gust cu care a fost realizat.
Muzeul de Arta |
Allons-y spre un loc drag mie – Piata Socio-Umana, Piata Prefecturii, Piata Revolutiei sau mai nou Piata Mihai Viteazu’, locul unde a fost construita prima fantana muzicala din Romania. In aceasta piata veneam mereu la concertele in aer liber. Aici i-am vazut pe cei de la 3 Sud Est, Animal X si Cristiana Raduta, mai stiti acel turneu anti-drog? nu-mi venea sa cred ce aproape ii vedeam. Priviti statuia lui Mihai Viteazu – o adevarata personalitatea a Craiovei. In anii de scoala admiram Banul Craiovei – omul care a reusit sa realizeze Prima Mare Unire, un erou ce a luptat pentru libertate. Imi vin in minte lectiile de istorie – parca si vad poza lui in manualul de istorie de clasa a XII – a si apar victoriile lui de la Calugareni, Nicopole, Vidin, Cladova, Selimbar, este un scris mic intr-o carte murdara de cerneala, plina de insemnari, sublinieri si pagini indoite….
Mihai Viteazu |
Prefectura |
Urmeaza Filarmonica fondata in anul 1904 si reorganizata prin decret regal in anul 1947 – locul unde mi-am descoperit afinitatea pentru pian. Aveam cam 12 ani cand am vazut si am auzit pianul, instrumentul care ma face sa tresar. La Filarmonica va recomand sa mergeti la spectacolul Carmina Burana – exceptional! Vizionarea lui, pentru mine a fost cea mai frumoasa experienta muzicala. O fortuna , desi este in latina, ramane piesa mea preferata.
Filarmonica |
Mai jos descoperim cladirea Minerva, datand din jurul anului 1900 – una din cladirile superbe din Craiova. Monumentul arhitectural Minerva a fost hotel, restaurant, cu cramă, cu grădină de vară, a fost construit in stil arab - maur cu decoratii superbe. Sala Maur impresioneaza prin maretia constructiei, oglinzile vieneze care pastreaza aerul boem a secolului XX . La Minerv aisi dateau randez-vous artistii, scriitorii sau oameni proveniti din lumea buna. Aici au fost gazduiti oameni importanti ai lumii: Generalul Charles De Gaule, Ciu-En-Lai, Imparatul Pahlavi al Iranului, presedintele Gomulka al Poloniei
Urmeaza Covrigul de Haur…asta e denumirea unui amic, numele real fiind Covrigul de aur. Exista vreun craiovean care sa nu fi mancat un covrig de acolo?! Mancam o prajitura? La stanga vedem vechea cofetarie Gabrielle – locul unde am savurat prima prajitura in oras, impreuna cu sora mea.
Mai jos incep casele fie ele fastuase , fie darapanate. Incep cladirile – monumente istorice asa cum apare pe placutele lipite pe case. Majoritatea sunt in paragina, neintretinute dar incerc sa imi pun niste ochelari si sa vad casele care au fost altadata – unde rasunau frantuzismele, petreceriile boeme, lectiile de pian. Aceste case apartineau unor boieri, oameni educati cu studii la Paris, pe aceasta strada simtiti voi influenta franceza? Parca vad doamnele cu rochiilor infoiate cum coboara din trasura sau cum se intalnesc pe strada si isi spun Bonjour. Din pacate, casele ne apar azi ca un cimitir ridicat in amintirea perioadei de dezvoltare a Craiovei – secolele XIX-XX.
Din fericire , unele cladiri au fost reconditionate pastrandu-si fatada de alta data. De exemplu: Casa Universitarilor – vechea casa a lui Nicolae Romanescu, primar al Craiovei care adus un important aport dezvoltarii orasului nostru. Construita de catre arhitectul I.D. Berindey şi antreprenorului C. Roschovsky, casa a gazduit oameni importanti, caci lui Nicolaescu i-au fost oaspeti: Nicolae Iorga şi George Enescu, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu, Elena Văcărescu, C.A. Rosetti, Alexandru Macedonski . Iubesc oamenii din Craiova care au reusit sa sprijine dezvoltarea comunitatii, sunt oamenii pe care trebuie sa ii apreciem mai mult si sa ii dam/luam drept exemplu.
Casa Universitarilor |
Biserica Mantuleasa |
Mergem , mergem , hai sa ne grabim , trecem pe langa Circa ! – Locul unde se afla doftorii cei rai, ce dau mereu injectii de facut copiilor.
Mai jos , vedem fantana arteziana care vara serveste drept strand pentru puradei. Trecem pe langa Restaurantul Dragonul de Aur - poate vom face o intalnire aici pentru a manca serpi la gratar sau picioruse de broscute marinate in sos de bambus. Ce ziceti incercam?
Dragonul de Aur |
Scoala Sf. Dumitru |
Trecem pe langa fostul Felinar Galben - locul unde am facut banchetul de clasa a VIII-a, ultima petrecere cu colegii mei de generala dar prima la care am avut biletul de voie mai lung. Bineintelesla intalnirea de 10ani ,de la terminarea clasei a VIII-a am avut-o tot la Felinarul Galben. Desi au trecut ani, am fost placut surprinsa sa-mi vad colegii parca neschimbati si i-am simtit la fel de apropiati ca atunci cand aveam 14 ani. Si astazi vin foarte des aici cu actualii mei colegi….tot de scoala.
Ploua, unde sa ne adapostim?!
La Cofetaria Parc- una din cele mai vechi cofetarii din Craiova, care a produs mereu prajiuri de foarte buna calitate. Cand eram copil veneam mereu aici pentru a-mi cumpara prajituri, iar vara, imi luam inghetata la cornet ,si cum obiceiurile bune nu se schimba niciodata si astazi , vin la aceasta cofetarie impreuna cu prietenii.
Si incheiei itinerariul cu Parcu Romanescu – al treilea parc natural din Europa
Parcul Poporului, asa cum a fost numit in perioada comunista, a fost proiectat la initiativa lui Nicolae Romanescu de catre arhitectul francez Edouard Redont. A fost premiat la Paris la Expoziția Universală de la Paris (1900)
Parcul este locul pe care il vizitez foarte des si raman( asa cum glumeau prietenii mei) pana mi se descarca bateriile la aparatul foto….. . Gandul meu imi zboara la primul meu aparat foto un Olympus , model vechi, cu 2 mp, de care eram extrem de mandra. Fugeam mereu in parc, cu aparatul in geanta, cu o prietena pasionata de fotografie… mi se parea magic sa apas pe un buton si voila! Reuseam sa imortalizez imagini, trairi, stari de spirit. Parcul ramane piesa de rezistenta pe strada Unirii. Locul ideal unde sa mergi pentru a te relaxa, petru a contempla, pentru a picta, pentru a fotografia. Parcul este acel ceva care ne rupe de viata orasului sumbru, sufocant, poluat. O data ce pasim in parc, grijile ni le lasam la intrare.
Ma uit la copiii care se dau in leagane, il simt pe tata langa mine Hai Adi , te dau in leagan ! imi vad zambetul de copil. Tresar si deschid ochii, parcul a ramas la fel, dar il privesc cu alti ochi…
Strada Unirii reuneste toate caracteristicile Craiovei - aici se afla principalele institutuii - Centru Militar, TVR , Casa Universitarilor, Prefectura, Casa Casatoriilor (locul unde se afla motivul principal al divorturilor – casatoria), Posta Romana , Filarmonica, este un melange intre nou si vechi (fantana muzicala si casele construite in perioada interbelica) , intre lux si saracie Strada Unirii reprezinta o fereastra catre amintirile mele, reprezinta simbolul evolutiei mele – de la kinder la matur. Locul in care m-am perindat pentru a merge scoala, a ma distra, a ma culturaliza. Pe aceasta rue a Craiovei gasesc tot ce iubesc la Craiova – Amintiri, Locuri, Oameni.
Mentionez ca am raspuns provocării lansate de Blogal Initiative Craiova http://craiova.blogalinitiative.ro/campanii/iubesc-craiova
Mă bucură să descopăr craioveni cărora încă le mai pasă de monumentele și clădirile istorice ale orașului și care nu le consideră doar o parte a decorului... :)
RăspundețiȘtergereȚi-am promovat articol pe pagina noastră de Facebook. Sper să fii un exemplu și pentru alții și să înceapă și ei să-și dorească să-și cunoască orașul mai bine!
multumesc frumos!
Ștergere